Barion Pixel

Érdekességek a műfűről – 5+1 izgalmas tény, amit még valószínűleg nem tudtál

A műfű gondozásmentes volta, örökzöld külseje ebben a mai modern világban igen megnyerőnek számít. Nem véletlen, hogy az utóbbi években igencsak elterjedt a köztudatban. Népszerűsége ellenére még sok olyan tulajdonsága van a műfűnek, amiről nem sokan tudnak. A továbbiakban néhány ilyen érdekes tényt fogunk szemügyre venni a műfűvel kapcsolatban. 

1. A műfű története több, mint 50 éves múltra tekint vissza

A szintetikus pázsit 1964-ben indult világhódító útjára, amikor is elsőként szolgált megoldásként egy fedett atlétikai központ füves területének kialakításában, helyettesítve ezzel a természetes fény hiányában nem igazán fejlődő természetes gyepet. Bár próbálkoztak többféle megoldással, de egyik sem volt kielégítő, így esett a választás az akkor Chemgrass-re hallgató első generációs műfűre. Ez egy igen kezdetleges változat volt, mely tulajdonképpen hablemezre szőtt nylonszálakból állt. A zöld színt leszámítva ez a típus még sem kinézetre, sem érzetét tekintve nem hasonlított a természetes gyepre. Még sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a műfüvek ennyire természetes legyenek, mint amilyenek ma. Ha részletesebben érdekel a műfű története, olvasd el egy korábbi bejegyzésünket, melyben levezetjük a mű pázsit történetét a kezdetektől napjainkig. 

vienna reyes qCrKTET 09o unsplash 1 scaled

2. Léteznek extra tűzálló bevonattal ellátott műfüvek

A prémium minőségű szintetikus pázsitok között ma már vannak olyan típusok, melyek az alap kigyulladást megelőző bevonaton túl, kifejezetten extra tűzálló bevonattal vannak ellátva. Ezáltal megállják a helyüket olyan területeken ahol fontos a tűzvédelmi előírás, így kiállításokon, expókon is felhasználhatóak. Sőt, megfelelő óvintézkedések mellett akár a grillező közelébe is letehetőek. 

A kínálatunkban három ilyen típus kapott helyet. A Vanquish nagy előnye, hogy nem igényel homoktöltést a telepítés során. 25 mm-es szálhosszúságával igazán frissen nyírt hatása van. Ez a típus CFL-s1 tűzvédelmi osztályba tartozik. A Hadanot és Octaviát homokkal kell tölteni a telepítés során. A Hadano 29 mm hosszú fűszálaival a frissen nyírt, az Octavia 40 mm-es szálmagasságával a bohókásabb hangulatot áraszt. 

3. A szintetikus pázsit a szőnyeghez hasonlóan készül

A  szintetikus gyep előállításának módja nagyon hasonlít a szőnyegkészítés folyamatához. A műfű bizonyos értelemben kültéri szőnyegnek tekinthető, amely kitűnő vízelvezető tulajdonságának köszönhetően lehetővé teszi a kinti felhasználást. 

Ha a 2022-es újévi fogalmad egy zöldebb kert volt, ez az ajánlat neked szól!

4. Különböző fűszál típusok léteznek

Különböző fűszál típusok léteznek és a szálak alakja meghatározza az adott műfű habitusát és felhasználási célját. Ilyen fűszál típusok például a C-alak, a W-alak vagy éppen a V-alak. 

A W-alakú fűszálak erős megjelenést biztosítanak a pázsitnak. Ez a típus azonban nem csak a masszivitáshoz járul hozzá, de a napsugarakat is jobban visszaveri, így a mű pázsit sokkal kevésbé fog felmelegedni, valamint tükröződni a napfényben. A kínálatunkban megtalálható Trinidad Shuffle és Lily Rose ilyen W-alakú fűszálakból áll. A V-alak a W-alakhoz hasonlóan egy masszívabb hatást biztosít, de mégis igen természetes megjelenést nyújt, akárcsak Boxer és Tribute pázsitunk.

5. A műfüvek többsége rendelkezik száliránnyal

A műfüvek túlnyomó része rendelkezik száliránnyal, mely miatt a pázsit egyik oldalról szebbnek fog mutatni, ezért telepítésnél ki kell választani melyik oldalról szeretnénk a legtöbbet gyönyörködni benne.

A nálunk kapható Tribute azonban szálirány nélküli kialakításának köszönhetően minden oldalról ugyanúgy néz ki, ezáltal olyan helyekre is remek választás, ahol fontos, hogy a műfű minden irányból egyformán esztétikus és élethű legyen. Így ennél a típusnál nem kell figyelembe venni a szálirányt. 

sétány és műfű pécel referencia
Pécel
Junior

+1  Az elszáradt fűszálak nem csupán az élethű kinézethez járulnak hozzá

Számos új típusú, prémium szintetikus pázsit esetében találkozhatunk elszáradt fűszálakra emlékeztető szálakkal. Elsőre ez talán furcsának hat, de az összképhez sokat ad hozzá: a valódi fű is változatos színű és textúrájú szálakból áll. Ami pedig a legjobb, hogy nem csak esztétikailag tesznek hozzá a természetes megjelenéshez, hanem apró, rugószerű formájuknak köszönhetően segítik a fűszálak felegyenesedését is, így azok kevésbé lapulnak majd le.

Ha szeretnél még többet megtudni a műfű pázsit természetéről és tulajdonságairól, olvasd el korábbi bejegyzéseinket, további érdekességekért és aktuális ajánlatainkért pedig kövesd be Facebook oldalunkat

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.