Barion Pixel

Műfű telepítés – megfelelő alépítmény (rétegrend) kialakítása

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan számoljuk ki egy standard kiskert dekorációs műfű szükségletét. A mostani cikkünkben a megfelelő rétegrend kialakításáról lesz szó.

Miért fontos a megfelelő rétegrend?

Ahhoz, hogy a kiválasztott pázsitunk a lehető legszebb esztétikai élményt nyújtsa és ebben hosszú ideig gyönyörködhessünk, megkerülhetetlen lépés a stabil, minőségi alépítmény létrehozása a megfelelő rétegrendek kivitelezésével.

Ahogyan a műfüvek között is találunk a különböző intenzitású használatnak és célnak megfelelőt, úgy a rétegrendek kialakításánál is fontos szempont ezek figyelembevétele. Természetesen alépítmény kialakításáról termett talaj esetén tudunk beszélni – terasz, erkély fedésénél a már meglévő hidegburkolatra történik közvetlenül a ragasztás.

Műfű rétegrend kialakításának lépései

Első lépésként a kiválasztott, műpázsittal fedendő területről 10 cm mélységben eltávolítjuk a termőföldet, kialakítjuk a tükröt. Célszerű 25 – 25 cm-rel szélesebb tükröt készíteni, hogy a körbeszegélyezésnél jusson elegendő hely a szegély és annak rögzítéséhez szükséges betonágy számára. Figyeljünk oda, hogy a termett talaj kiszedésénél és annak elszállításánál is felmerül egy fontos szorzó: 1,35. Ez a lazulási együttható, ami azt jelenti, hogy ha 1 m3 talajt kitermelünk az lazult állapotában 1,35 m3 térfogatú. Fontos, hogy ezzel számoljuk majd akkor is, amikor a rétegrendek kialakításához zúzott követ rendelünk. Célszerű lehet a meglévő talajt annak szerkezetétől, állapotától függően megtömöríteni.

Második lépés a terület körbeszegélyezése és a szegély belső felén, a terület teljes kerületén végig egy 10 cm széles betonsávalap kialakítása, amelyre a műfű ragasztása történik a későbbiekben. Javasolt, hogy a betonsávalap a betonszegélyhez képest 0,5-1 cm-rel alacsonyabbra kerüljön a választott műfű szálhosszától függően.

mufu-telepites-retegrend-grassland1

Amennyiben a terület körbe van szegélyezve és elkészült körbe a betonsávalap is, a termett talajt elválasztjuk a következőkben kialakításra kerülő zúzott kő ágyazattól geotextília használatával, 10-15 cm-es takarással.

Következő lépésként kialakítjuk a rétegrendet. Hétköznapi használat esetén elegendő 2 frakciójú zúzott kő (murva) használata 2 rétegben: az alsó réteg 11/22-es vagy 0/20-as frakciójú fagyálló ágyazati zúzott kő, tömörítetten 7 cm vastagságban, míg a felső réteg tömörített 3 cm vastagságban 0/5-ös vagy 2/4-es kiegyenlítő zúzott kő annak elérhetősége függvényében.

mufu-telepites-retegrend-grassland2

Ezt követően történhet a már méretre szabott műfű ragasztása, illetve toldószalag használatával a műfű tekercsek egymáshoz illesztése – és a pázsitunk már kész is.

Amennyiben további kérdése merülne fel a műfű telepítése, az alépítmény kivitelezése vagy a szükséges kiegészítők kapcsán, keresse szakértő munkatársunkat bizalommal.

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.