Barion Pixel

Segítség! Hogyan számoljam ki? – Műfű terület számítás

Műfű számítás

Végre sikerült kiválasztanom a megfelelő műfüvet – sűrű, belesüppedős, igazán kényelmes a mintadarab alapján, de most meg kellene határoznom, hogy mennyi műpázsitra van szükségem a burkolni kívánt területre, hogy ennek megfelelő mennyiséget rendeljek.

Adott egy kertesház oldalsó, kis kertje, melynek mérete 3,6m x 4m-es téglalap alak. Fontos megjegyezni, hogy bár papíron könnyű egyenes vonalat húzni, sokszor ez a valóságban nem annyira egyenes – így mindenképp egy minimális ráhagyással kell majd számolni, még akkor is, ha a műpázsit centiméterre pontosan vágható sniccer vagy erre a célra kifejlesztett penge segítségével.

A műfű tekercsek úgy vannak felhengerelve, hogyha magunk felé húzzuk, akkor a szálak felénk mutatnak. Tehát ebből az alaphelyzetből indulunk ki és gondoljuk ki, hogy a fedésre kívánt területre hogyan helyezzük el a füvünket, hogy annak száliránya az általunk leginkább használt szemszög felé nézzen. A legelterjedtebb tekercsméret egyébként 4m szélességű és 25m hosszú, bár ritka esetben, de léteznek 2m szélességűek is.

Rendben, de hogyan számoljam ki a szükséges műfű mennyiséget?

A konkrét példánknál maradva: a kertrészt annak rövidebb oldala felől közelítjük meg legtöbbet, leginkább ebből a szemszögből látjuk, így a műpázsitunk is ebbe az irányba mutat.

mufuszamitas tiny

A szükséges műfű mennyiség kalkulációja során érdemes 10-10 cm ráhagyással számolni a két oldalon. Mivel a tekercs szélessége 4m, így elegendő átfedést nyújt a 3,6m hosszú oldalra (igazából 3,8 m is elegendő lenne, de a tekercs szélességéhez igazodva marad a 4m), míg az alapterületünk hosszabbik oldalának (4m) megfelelő kiterjedésű műgyepre lesz szükségünk, egészen pontosan itt is egy kis ráhagyással: 10-10 cm a két oldalon: így egy 4m x 4,2m-es darabot rendelünk.

Tehát összesen 16,8 m2 műfüvet szükséges rendelnünk. A ráhagyásra mind az alépítmény kialakításának esetleges pontatlanságainak kiegyenlítése, mind a műfű széleinek szép eldolgozása és a műpázsit rögzítésének, ragasztásának megkönnyítése végett van szükség.

Amennyiben elbizonytalanodik a számítások során, vagy ha szeretné leellenőriztetni kalkulációját szakértő munkatársainkkal, keresse bátran a Grassland-et!

Az alépítmény kialakításáról és a műfű telepítésről következő cikkünkben olvashat.

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.