Barion Pixel

Hogyan válassz céljaidnak megfelelő sport műfüvet? 4+1 szempont, amit érdemes figyelembe venni a döntés előtt

Dekorációs műfű választása esetén elég csak néhány szempontnak megfelelnie a műpázsitnak ahhoz, hogy hosszú ideig elégedettek legyünk vele , de a legfontosabb ezek közül a kritériumok közül, hogy legyen esztétikus és tartós! Sport műfüveknél azonban bonyolultabb a helyzet, ugyanis sokkal több elvárásnak kell megfelelniük, hogy jól bírják a  sportolásból fakadó intenzívebb igénybevételt. A következőkben bemutatjuk azokat a szempontokat, amikre érdemes odafigyelni, ha sport műfű vásárlására kerül a sor.

FIFA kvalifikált portműfüvek
A sportműfű kiválasztása előtt számos szempontot kell figyelembe vennünk.

1. Sport műfüvet válasszunk!

Ezt talán a 0. pont is lehetne, hiszen ez talán sokaknak egyértelműen hathat. Azonban fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mindenképpen olyan műfű pázsitot válasszunk, ami kifejezetten sportolásra lett kifejlesztve! Erre a célra nem elég egy strapabíróbb dekorációs célú műfű, hiszen ezek teljesen más jellegű és intenzitású terhelésre, használatra lettek megalkotva.

2. Milyen sportpálya lesz kialakítva vele?

A következő fontos szempont, amit érdemes átgondolni műfüves sportpálya kialakításánál, hogy milyen és hányféle sportágat terveznek űzni rajta. Ha egy konkrét sportra lesz szánva, érdemes direkt arra kifejlesztett műfüvet választani, mint például futball esetén jó választás lehet a Duraforce vagy Champion 4G műfű. Ez azért fontos, mert sport és sport között hatalmas különbségek vannak az ideális felület szempontjából. Míg az egyiknél fontos, hogy pattanjon vagy jól tapadjon, a másik sportágnál lehet, hogy pont az ellenkezője lesz az előnyös!

Ha azonban olyan műfűre van szükségünk, amely több sportágra alkalmas felületet biztosít, akkor az általunk forgalmazott Multisport műfű lehet a befutó! Ennek a pázsitnak a felülete texturált, melyből kifolyólag ideális terepet jelent a különböző sportokhoz, legyen szó fociról, tengóról, golfról, röplabdáról, kosárlabdáról vagy akár tollaslabdáróló

3. A sportágnak megfelelő szerkezet

A profi sport műfüveknél elengedhetetlen a nagy kopásállóság és strapabíróság, mely a különböző fűszáltípusok kombinálásával érhető el. Számos technológia és szerkezet típus létezik, melyeket mind sport műfüvek gyártására fejlesztettek ki. Ezek közül mindegyiknek megvan a maga erőssége, így a céljainknak megfelelően érdemes kiválasztani a számunkra legelőnyösebbet.

Léteznek úgynevezett Duo szálrendszerrel létrehozott pázsitok, ilyen például a Varioslide, amelyek két különböző fűszál típust kombinálnak egyetlen termékben: a rugalmas monofil és a térhálósított spirál alakú fűszálakat. A monofil szálak rugalmasságának köszönhetően a labda rúgása és pattanása olyan lesz, mint a természetes gyepen, a spirál alakú szálak pedig segítenek, hogy fűszálak lenyomódás esetén rögtön felfelé pattanjanak. Más sport műfüvek pedig sok esetben profilozott és sűrűn szőtt, exkluzív szálazást alkalmaznak vagy éppen a strapabíróságot és a puha tapintást és esztétikus megjelenést kombinálják a PE polimer kompozíciónak köszönhetően.

4. Időjárásállóság

Mivel a műfüves sportpályák jelentős része kültéren található, ezért nagyon fontos, hogy kellőképpen időjárásálló legyen az adott műfű! És hogy mit értünk ez alatt? Elengedhetetlen, hogy a szintetikus pázsit megfelelő UV-állósággal rendelkezzen, amely nem csak a színmegőrzés miatt fontos, hanem azért is, hogy a fűszálak és ezáltal maga a pázsit hosszú éveken át meg tudja őrizni magas minőségét! Emellett sportpálya esetén kiemelkedő szerepe van a megfelelő vízelvezetésnek, azért, hogy a pályán ne álljon meg a víz nagy esőzés esetén és ne alakuljon ki csúszós, balesetveszélyes terület.

mufu tortenete 03 2
A műfüves sportpályák inkább kültéren találhatók, ezért a sportpályára telepített műfűnek ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben-

+1 tipp

Hogyha igazán biztosak akarunk lenni a minőségben, érdemes FIFA kvalifikált sport műfüvet választani. Ha ezzel a címszóval találkozunk egy sport pázsitnál, elengedhetjük az aggályainkat és fenntartásainkat a tartóssággal és a minőséggel kapcsolatban! Az ilyen műfüvek ugyanis 4 lépcsős folyamaton és tesztelésen mennek át az elfogadásig, ugyanis a FIFA számos kritériumot fogalmazott meg, aminek az általa kvalifiált sport műfüvek meg kell feleljenek! Ezek a szempontok a labda megfelelő pattogása, gurulása, a rezgéscsillapítás, a súrlódás, a műfű deformációja és a forgási ellenállás. Erről részletesebben az alábbi dokumentumban  lehet tájékozódni.

Ez az átfogó kritériumrendszer garantálja a sportpálya megfelelő minőségét és azt, hogy a sport műfüvek biztosítsák a testmozgáshoz és az adott sportághoz szükséges alapot!

Ha nem szeretnéd a véletlenre bízni a kialakítandó sportpálya minőségét, nézz körül FIFA kvalifikált sport műfüveink között! Ha pedig bármilyen kérdésed merülne fel, keress meg bátran a Kapcsolat menüponton található elérhetőségeink bármelyikén. Amennyiben nehéz a döntés, javasoljuk műfűminta rendelését, amelynek segítségével személyesen is megtekinthető és megtapintható a műfű.

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.