Barion Pixel

Műfű vs természetes gyep

Csukjuk be a szemünket és képzeljünk el egy kertet… egészen biztosan az első bevillanások között felbukkan egy zöld, üde, friss pázsit képe, mely érthető módon elengedhetetlen része egy esztétikus kertnek.

Ezt a vizuális élményt nyújthatja a gyep, melyet magról vethetünk, esetleg gyepszőnyegként terítünk vagy a természetesre megszólalásig hasonlító műpázsit. Ha őszintén belegondolunk, annak az esélye, hogy a magról vetett gyep megjelenésben, egységességben és szimplán látványban versenyezhet-e az utóbb felsorolt két szereplővel, igen kicsi…inkább nincs is. Tehát ebben az összehasonlító cikkben a műfű és a természetes gyepszőnyeg fog szembenézni egymással.

mufu vs gyepszonyeg 01 scaled

ÁR

Legelőször mindenkit az ár érdekel, ami teljesen érthető, bár, ha valaki hosszú távban gondolkozik – márpedig mindkét fűtípus esetében erről van szó – akkor a bekerülési költség mellett igen fontos tényező a fenntartási költség is. A műfű és az öntözőrendszerrel együtt telepített természetes gyepszőnyeg telepítési díja között lehet akár kétszeres különbség is a természetes fű javára, ami induláskor jelentősebb költségként jelenhet meg. Amennyiben akár a természetes gyep, akár a műfű élettartamára vetítve megnézzük a felmerülő fenntartási költségeket, az ottani különbség akár négyötszörös is lehet, mely így a műfű javára dönti a mérleget.

ÉLETTARTAM

A természetes gyep élettartama 10-12 év környékén mozog, ezt követően jelentős minőségi romlásnak indul – de ezalatt a 10 év alatt is igen nagy idő -, energia-, és költségráfordítást igényel, hogy a kezdeti szép állapot fenntartható legyen. A műfű ezzel szemben struktúrájából adódóan 20-25 évig biztosan helytáll, minimális gondozás mellett: a ráhullott falevelek összegereblyézésével, állati ürülék, vizelet lemosásával és évente egyszer a terület száliránnyal ellentétesen történő átsöprésével kemény betonseprű segítségével vagy kefegép használatával. Elhagyható az öntözés, nyírás, évi többszöri tápanyagutánpótlás, gyomirtózás vagy gyomlálás és a gyepszellőztetés is.

mufu vs gyepszonyeg 02 scaled

IGÉNYEK

Telepítési helyszín környezeti igénye szempontjából szintén fontos különbség, hogy míg a természetes gyep esetében vannak olyan környezeti tényezők és adottságok: száraz, homokos, savas vagy meszes talaj, pangó vizes vagy nagyon árnyékos területek, esetleg olyan növények, melyek gátolják a fű növekedését és életben maradását, addig a műfű ezeken a körülményeken mind diadalmaskodni tud.

Hasonló a felállás az intenzívebb gyephasználat esetén is sportpályák, óvodák, iskolák figyelembevételével vagy szimplán a háziállatok jelenléte: a műfüvet nem tudják kitaposni a gyerekek, az állatok nem tudják kikaparni, kikoptatni, széttúrni és elásni sem tudnak semmit benne, valamint az állatok vizelete sem égeti ki, míg a természetes gyep esetében rövid időn belül kopásról, kitaposásról, foltokról és az állatok által ásott lyukakról vagy akár járatokról is beszélhetünk.

MINDENNAPOK

A műfű ipar egy olyan dinamikusan fejlődő ágazat, ahol nap, mint nap újabb technológiák jelennek meg annak érdekében, hogy a természetesre egyre inkább hasonlító műfüvek jöhessenek létre. Cégünk naprakészen követi ezeket a tendenciákat, hogy az Ön számára a lehető legjobb műfüvet kínálhassuk. Legyen szó sportpályáról, ahol a Multisport vagy a Gameplay műfüvünk is megállja a helyét, vagy otthonáról, ahol a száliránymentes, dús Tribute vagy a mindenki által kedvelt Novara Chique is kitűnő választás lehet.

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.