Barion Pixel

Műfű karbantartás hideg időben

Műfű egyik előnye – kevés gondozást igényel

Műfűvel borított kert egyik előnye, hogy az év 365 napján gyönyörű zöld színben pompázhat kertünk – mintha mindig csak tavasz lenne!
A műfű egyik legelterjedtebb és leginkább ismert pozitívuma az ellenállósága mellett, az alacsony karbantartási igénye – vagyis az, hogy keveset kell vele foglalkozni ahhoz, hogy szép és ápolt kinézete legyen évekig. Ám mégis érdemes néhány igazán egyszerű karbantartási tippet figyelembe vennie és megfogadnia minden műfüves kert gazdájának, hogy az örökzöld pázsit élettartama hosszú lehessen. Pár egyszerű gondozási teendővel megakadályozhatjuk a különböző károkat és elősegíthetjük azt, hogy prémium kertünk még hosszú ideig teljesen fényében pompázhasson.

Hogyan tudom kímélni a műfű pázsitom?

Sok műfű vásárlóban felmerül a kérdés: milyen hatással lehetnek a különböző időjárási viszonyok – erős és tartós napsütés, heves esőzés, havazás, fagy – a műfűvel borított kertre? Vajon nem tesznek – e kárt a műfű pázsitban, illetve lehet-e bármit tenni az ellen, hogy tartós kár keletkezzen időjárási viszontagságokból fakadóan? Hogyan tudom kímélni a kertem, pázsitom? Ezekre a kérdésekre szeretnénk és igyekszünk válaszokat adni írásunkban – most aktuálisan a hideg, fagyos, havas tényezőket nézve – vagyis a téli időjárásra fókuszáltan.

mufu tel ho
Hóval borított műfű

Fagyos idő beköszöntével – mit tegyek?

Őszi falevelek lehullása és eltakarítása után – lassan el is érkeznek az első fagyos éjszakák és reggelek kertünkbe. Felmerülhet, hogy vajon szükséges-e fagyásgátlót használni műfűre – azonban ezt egyáltalán nem javasoljuk, sőt erősen ellenezzük, hiszen ennek a használatával akár károkat is tehetünk műfű pázsitunkban. Emellett pedig teljesen felesleges, hiszen a műfű abszolút fagyálló, így a fagy nem tesz benne semmilyen kárt – szemben a fagyásgátlóval, ami tehet.

Előfordulhat fagyos, téli időszakban, hogy csúszóssá válhat műfüvünk. Ilyenkor mi a teendő?

  • Fagyos műfüvet legjobb döntés kímélni és várni, hogy magától elolvadjon a jég róla – természetes folyamat révén – a jobb idő beköszöntével.
  • Ajánlatos ebben az időszakban keveset használni a műfű gyepet – hiszen a csúszóssága mellett sérülékenyebb is lehet a megfagyott műfüvünk.
  • Azonban ha mindenképp használni szeretnénk, közlekedni szükséges a műfű gyepen – a fagyos napokon is – ajánljuk a fokozott odafigyelést és óvatosságot.
  • Műfű sózását mindenképp kerüljük el, mivel akadályozhatja a vízelvezetést, azáltal, hogy eltömíti az oldalán lévő réseket.
mufu tel hideg ho
Hó a műfű pázsiton

Mihez kezdjek a műfűre hullott hóval?

Erre a kérdésre nem annyira egyszerű a válasz. Az, hogy le kell-e a takarítani a havat a műfűről az nagyban függ attól, hogy az adott, műfűvel fedett kertrész milyen igénybevételű? Jellemző-e azon a területen a sok sétálás, vagy inkább csak dekoratív éke udvarunknak?

Második esetben, azaz, amikor nem igazán van igénybe véve a műfüves terület, egyáltalán nem kell foglalkozni a hóval – nem szükséges azt ellapátolni sem. Ennek az oka, hogy séta, igénybevétel hiányában nem fog összetömörödni a hó, ami fagyos, jeges felületet képezhetne.

Első esetben, vagyis amikor a kert “hasznos” részét képezi a műfű, ahol a kinti élettér, sétálás, szaladgálás, játék zajlik – ott sem szükséges a hó azonnali eltakarítása. Szabad rajta sétálni, nem fognak emiatt sérülni a műfű szálai, a műfű szerkezete. Amikor azonban már több réteg hó hullott egymásra, akkor mindenképp javasoljuk annak eltakarítását, hiszen a felgyűlt hóréteg összetömörödve jeges felületet hoz létre, ami – ahogy előző kérdésnél már kifejtettük – csúszóssá válhat, emiatt baleset veszélyes lehet, illetve rontja a műfű vízáteresztő képességét.

Képes-e a műfű visszanyerni az alakját a téli hótakaró elolvadása után?

Előző bekezdésünknek kifejtettük, hogy a téli hótakaró alapvetően nem tesz kárt a műfűben – nem roncsolja annak szerkezetét. A memóriaszálas kialakítás lényege, hogy a műfű tartós lelapult állapot után – legyen szó nyári műfűre helyezett kerti bútorról, vagy a téli hótakaró súlyáról – képes visszanyerni az alakját.

mufu teli karbantartas 1
A műfű meghálálja a kevés odafigyelést is

Minden a megfelelő telepítésen múlik!

Gyakori felvetés, hogy képes-e elvezetni a műfű, a hóolvadáskor az adott vízmennyiséget? A kérdés egy egyértelmű igen! Nálunk vásárolható prémium műfüvek igen jó vízáteresztő képességgel rendelkeznek – azonban ebben az aspektusban is elhagyhatatlanul fontos a megfelelő telepítése a műfűnek!

Meghálálja a műfű a kevés odafigyelést is

Reméljük hasznos információkkal tudtunk szolgálni a téli karbantartást illetően minden kedves műfű vásárlás előtt álló és műfű tulajdonos olvasónknak. Téli időszakban mindenkinél – érthető okokból – háttérbe szorul a kert gondozása. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy akár a minimális odafigyelés is látszódni fog műfüvünkön és hozzájárul ahhoz, hogy biztosan hosszú-hosszú évekig gyönyörű állapotban maradhasson.

Ajánljuk Grassland facebook oldalunkat, ahol érdekes és hasznos posztokat, tartalmakat olvashat minden érdeklődő – műfű témában.

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.