Barion Pixel

Mitől lesz egy sport műfű FIFA kvalifikált?

Bár a műfű sportpályára való telepítésének igénye már a kezdetektől megjelent, el kellett telnie pár évtizednek ahhoz, hogy a sport pázsitok kompromisszumok nélkül megfeleljenek erre a célra. A műfű időtálló kivitele, tartóssága, az intenzív használattal szembeni magas ellenállósága miatt remek alternatívát nyújt a sportpályákra az élő gyeppel szemben.

Azonban érdemes résen lenni a választás során, hiszen a sport műfüvek között elég nagy szórást találhatunk mind a minőség, mind a funkcionalitás terén.

Azért, hogy a választékban jól el lehessen igazodni, a FIFA egy olyan rendszert hozott létre, mellyel bizonyos kritériumok mentén tesztelni tudja a sport műfüveket. A folyamat során olyan tulajdonságokat figyelnek meg, melyek szükségesek ahhoz, hogy profi labdarúgásra való alkalmas pályát hozzunk létre.

Milyen szempontokat vizsgálnak?

A kvalifikálás során a műfüvek egy négy lépcsős folyamaton mennek keresztül, ahol a pázsitok laboratóriumi és játékkörülmények között is tesztelve vannak. A végén azok a sport pázsitok kerülnek elfogadásra, amelyek megfelelő alapot biztosítanak az adott sportág űzéséhez.

A FIFA a folyamat során igen átfogó kritériumrendszer mentén vizsgálja a sport pázsitokat, amely során minden olyan komponenst és tulajdonságot figyelembe vesznek, amely befolyásolhatja a sportteljesítményt, illetve a felület biomechanikai reakcióját. Ilyen szempontok például a labda megfelelő pattogása, gurulása, a rezgéscsillapítás, súrlódás, a műfű deformációja és a forgási ellenállás.

Sport műfüvek

Hogyan történik az egyes tulajdonságok vizsgálata?

Az egyes komponensek vizsgálata bonyolult számításokkal és laboratóriumi, illetve játékkörülmények között való teszteléssel történik. A teljesség igénye nélkül következzen néhány ilyen terület vizsgálatának rövid ismertetése.

A labda pattogás tesztelése

A labda pattogásának vizsgálatánál 2 méter magasról engedik el a labdát, hogy kiszámíthassák mi az a magasság, ameddig visszapattan majd a műfű felületéről. Emellett olyan laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, melyek a felület tömörítésének a labda pattogásra való hatását nézik.

Visszapattanási szög vizsgálata

A tesztelés során a labdát egy előre meghatározott szögben és sebességben juttatják a műfű felületére. A visszapattanás során a labda ütközés utáni és ütközés előtti sebesség arányát vizsgálják.

Labda gurulás

A labdát legurítják egy előre meghatározott magasságú és meredekségű rámpán, majd megfigyelik, hogy a leérkezés után meddig gurul tovább a műfű felületén. Ezt követően ez a távolság rögzítésre kerül.

jan piatkowski m61qUssdYSs unsplash 1 scaled

Rezgéscsillapítás

A rezgéscsillapítás teszteléséhez is egy rámpát használnak fel. Ennek vizsgálatához egy próbatestet használnak. Az ütéselnyelési tulajdonságot a próbatestre ható maximális erő betonra ható referencia ütőerő összehasonlításával számítják ki.

Deformációs tulajdonság

A mintadarabra egy rugóval ellátott tömeget ejtenek, majd feljegyzik a tömeg gyorsulását az ejtéstől az ütközésig. A függőleges alakváltozást a leesés elmozdulása alapján számítják ki.

A fentiekből látható, hogy ezek a vizsgálatok milyen sok területre kiterjednek. Ezért ha szeretnénk biztosak lenni a minőségben, érdemes olyan pázsit mellett dönteni, amely jól teljesített ezeken a teszteken. A FIFA kvalfikált műfüvek 4 lépcsős folyamaton mennek át az elfogadásig. Ha ilyen műfüvet választunk, biztosak lehetünk benne, hogy egy olyan minőségi sportpályát hozhatunk létre, amely biztosítja az adott sportághoz szükséges felületet és feltételeket.

Az általunk forgalmazott sport műfüvek ezekben a tesztekben mind jól teljesítettek. Kínálatunkban megtalálhatóak kifejezetten futball műfüvek, melyeket úgy terveztek, hogy megfeleljenek a különböző futballpályák követelményeinek, beleértve a nagyobb és kisebb pályákat, edzőközpontokat. Ezek a pázsitok rendkívül ellenállóak és úgy lettek kifejlesztve, hogy bírják a játék közbeni nagy igénybevételt.

vienna reyes qCrKTET 09o unsplash 1 scaled

A Varioslide FIFA kvalifikált sport műfüvünk kitünő játékterepet nyújt a labdarúgáshoz és a rögbihez egyaránt. Kialakítását a Duo szálrendszer határozza meg, mely két különböző előnyökkel bíró száltípust kombinál. Az eredmény egy olyan felület lesz, ahol a labda az élő gyephez hasonló természetességgel viselkedik. 

A Champion 4G nagy előnye, hogy a sport műfüvek nyújtotta ellenállóságot az esztétikus, természetes megjelenéssel ötvözi. 

A Slide kifejlesztése során is nagy hangsúlyt fektettek a megjelenésre és a kényelmes, puha tapintásra. S mindemellett egy olyan jó kopásállósági tulajdonságokkal rendelkező pázsitot is kapunk, amely jól bírja a sporttal járó folyamatos terhelést és a nagy igénybevételt.  

A Duraforce különlegessége az innovatív polimer kompozíció, amely a strapabíróságot biztosító robosztus fűszálakat egy kellemes, puha tapintással látja el. 

Ha szeretne biztosra menni a minőség terén, nézzen körül FIFA kvalifikált műfüveink között, hogy egy igényeknek megfelelő, profi, időtálló sportpályát alakíthasson ki. 

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.