Barion Pixel

Gyakori kérdések – Műfű kisokos

Az elmúlt évek során számos kérdést tettek már fel nekünk a műfüvekkel kapcsolatban. Az alábbi részben összegyűjtöttük a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre. Amennyiben azonban az Ön kérdésére mégsincs itt válasz, keressen fel minket bizalommal!

Műfű kisokos tartalomjegyzék:

Műfű telepítése kertbe

 • Milyen rétegrend kialakítása szükséges a műfű telepítésénél?

  A műfű telepítése során a geotextília fölé egy 20 cm-es rétegrend kialakítását javasoljuk. A rétegek létrehozásához három féle átmérőjű fagyálló zúzott kő szükséges, melyet rétegenként (a legalsó réteg 10 cm, a középső 7 cm, a felső pedig 3 cm) szükséges lapvibrátorral tömöríteni. Részletesebb leíráshoz tekintse meg telepítési útmutatónkat.

 • Kell szegélykövezni a műfű széleit?

  A műfű szegélykövezése nem kötelező, de az optimális tartósság és esztétika szempontjából javasoljuk.

 • Szükséges geotextília lerakása a műfű rétegrend alá?

  Igen, szükséges a gyomosodás elkerülése miatt. A műfű rétegrendjének kialakítása során a legalsó zúzott kő réteg alá javasoljuk a geotextília lerakását, hogy elválassza a zúzott követ a termett talajtól.

 • Hogyan rögzítsük a műfüvet? Ragasztással vagy leszúrással? Melyiknek mi az előnye?

  A műfű telepítésekor a leszúrás olcsóbb és házilag egyszerűbben kivitelezhető rögzítési mód. Ennek ellenére mi a ragasztást ajánljuk, mert sokkal tartósabb és biztonságosabb megoldás a műfű rögzítésére. Ha le van ragasztva, kevésbé tudja a háziállat is kikaparni, illetve így biztosan nem keletkeznek benne puklik, amiben eleshetünk.
  Ragasztás esetén azonban mindenképpen szükséges szegélykövezni és egy 20 cm-es beton sávot kialakítani. A használhatóság érdekében a tekercsek illesztésénél a toldóval (tape) szalaggal való ragasztást javasoljuk.

 • Szükséges vakondháló lerakása a műfű alá a rétegrend kialakításakor?

  Nem feltétlenül szükséges, de ahhoz, hogy biztosan ne keletkezzen vakond okozta kitüremkedés a műfű felületén, javasoljuk a vakondháló használatát. Minél kisebb rétegrendet alkalmazunk telepítés során, annál indokoltabbá válik a háló használata.

 • Szükséges szikkasztó vagy dréncső a vízelvezetéshez?

  Láposabb, vizenyősebb területeken, ahol alapjáraton is megáll a víz, indokolt a dréncső használata. Az esetek túlnyomó részében azonban nincsen rá szükség, de ez mindig egyedi elbírálást igényel.

 • Betonra is telepíthető a műfű?

  Lehetséges a már meglévő lebetonozott részekre műfüvet telepíteni. Azonban ha most történik a terület kialakítása, az optimális vízelvezetés miatt zúzott kő rétegrend kialakítását javasoljuk.

 • Időjárás tekintetében mikor telepíthető a műfű?

  A műfű telepítésénél fontos, hogy az idő száraz legyen és ne legyen se túl hideg, se túl meleg. A hőmérséklet szempontjából a 15-30 °C az ideális. A megfelelő hőmérséklet azért fontos, hogy a műfű kellőképpen kirúgja magát. A száraz idő pedig azért fontos, hogy a ragasztó megfelelően meg tudjon kötni.

 • Kell töltőanyag (pl. homok) a műfűbe?

  Dekorációs célokat szolgáló műfűnél nem kell, de sportpályák telepítésénél javasoljuk töltőanyag használatát.

Műfű telepítés teraszra

 • Ragasztható a műfű közvetlenül járólapra is?

  Igen, természetesen. Akár vödrös ragasztóval vagy kétoldalú ragasztóval is rögzíthető a műfű járólappal burkolt felületekre.

 • Milyen ragasztót javasolnak teraszborításhoz?

  A webáruházunkban elérhető xy ragasztót javasoljuk, mely alkalmas a műfű bármilyen felületre való rögzítésére.

 • A szálirány számít a lerakásnál?

  Igen, számít. A műfű lerakásánál úgy kell lefektetni a tekercset, hogy abba az irányba dőljenek a szálak, amelyik oldalról a legtöbbet nézzük műfüvünket, mivel ebből a szögből lesz a legtermészetesebb az összhatás. Ha szélesebb területeket fedünk be műfűvel, nagyon fontos a műfű tekercsek megfelelő összeillesztése, ugyanis akkor lesz esztétikus a végeredmény, ha a különböző tekercsek szálai ugyanabba az irányba dőlnek.

 • Vízelvezetést hogyan oldjuk meg fedetlen terasznál?

  Hogyha a terasz természetes dőlésszöge miatt le tud folyni a teraszról a víz, akkor műfű lerakása esetén sem lesz gond vele. Azonban ha most is megáll a víz a terasz közepén, akkor értelemszerűen a műfű felületén is meg fog.
  A nem vízáteresztő burkolatú területeknél azonban javasoljuk a teljes felületen történő ragasztást a járólap és a műfű közt pangó víz elkerülése végett.

Műfű tisztítása, karbantartása, háziállatok kérdése

 • Mit jelent az, hogy a műfű gondozásmentes?

  Azt jelenti, hogy a műfű nem igényel gondozást. Nem kell locsolni, nyírni, szellőztetni és a gyomokkal bajlódni, valamint a nem várt vakondtúrások sem veszik el időnket és energiánkat.
  Annak ellenére, hogy maga a műfű gondozásmentes, nem tudjuk megakadályozni, hogy a lombhullató fák levelei, illetve egyéb szennyeződések rákerüljenek. Ennek eredményeképpen a műfű igényel némi karbantartást, de ez pusztán a terület tisztántartását jelenti. A száraz piszkok (falevelek, tobozok, tűlevelek) eltávolításához egy lombfújó beszerzését javasoljuk. Az egyéb szennyeződéseket minél rövidebb időn belül el kell távolítani, egy slaggal átmosni vagy szükség esetén tisztítószerrel letakarítani.

 • Kikaparhatják-e a háziállatok a műfüvet?

  Strapabírósága révén az átlag házi kedvencek nem tudják kikaparni a műfüvet vagy bármilyen módon kárt tenni a felületén.

 • Elszíneződik a műfű a háziállatok vizeletétől?

  Nem, de ha háziállatunk sokat tartózkodik rajta, időnként érdemes letakarítani a műfű felületét.

 • Kell speciális seprű vagy kefe a műfű felület tisztán tartásához?

  Nem szükséges. Akár egy cirokseprűvel is el lehet távolítani a rákerülő koszokat, de ez azonban igen időigényes feladat. A legegyszerűbb megoldás egy lombfújó beszerzése, ugyanis így tudjuk a leggyorsabban és leghatékonyabban eltávolítani a különböző piszkokat a műfű felületéről.

Vízelvezetés, gazosodás, vakondok, időjárás

 • Okozhat-e gondot a vakond a műfű felületén?

  Szakszerű telepítés és megfelelő rétegrend kialakításánál nem jelentkezhetnek vakond által okozott kitüremkedések.

 • Egy idő után elkezdhet gazosodni a műfű felülete?

  Megfelelő rétegrend és geotextília alkalmazása esetén nem fog a műfű felülete gazosodni.

 • Keletkezhetnek tócsák, pocsolyák a műfüvön?

  A műfűnek jó vízelvezető képessége van, így megfelelő alépítmény esetén nem keletkezhet rajta pocsolya. Azonban erősebb zivatarok után átmenetileg megjelenhet nagyobb mennyiségű víz a felületén, amit egyszerre nem tud átereszteni és elvezetni.

 • Télen le kell lapátolnom a havat a műfűről?

  Nem szükséges. Mivel a műfű fagyálló, ezért nem fog kárt okozni benne a hó sem.

 • Ellenáll a műfű az időjárás viszontagságainak?

  Igen, teljes mértékben időjárás álló. Sem a hó, sem az eső, sem a tűző nap nem tud kárt tenni a műfűben.

 • Okozhat-e kárt a fagy a műfűben?

  Nem, a műfű fagyálló.

Műfű költségek, műfű pázsit ár

 • Milyen költségekkel kell számolni a műfű kialakításakor?

  A műfű tekercs megvásárlásán felül az alépítmény kialakításának és a műfű ragasztásának költségeivel kell kalkulálni.

 • Milyen fenntartási költségei lehetnek a műfűnek?

  A műfű tisztán tartásából fakadó költségeken kívül nincs semmilyen fenntartási költsége.

Műfű garancia, élettartam és minőség

 • Tehetek-e kerti bútort a műfűre?

  Igen, de azon a ponton, ahol huzamosabb ideig súly van rajta, lelapulhatnak a műfű szálai. A tömörebb, sűrűbb műfüvek könnyebben visszaállnak az eredeti helyzetbe, miután lekerül róluk a súly.

 • A nagy igénybevétel károsíthatja a műfű felületét?

  A hétköznapi használatot teljes mértékben bírja. Azonban huzamosabb, jelentősebb terhelés esetén a műfű szálai lelapulhatnak, esetenként meg is sérülhetnek. Ilyen például a focizásra szánt terület vagy a hintaállványok alatti rész, ahol minden használatkor ugyanazok a pontok vannak nagy igénybevételnek kitéve. Ha tudjuk, hogy a műfűvel borított terület jelentős igénybevételnek lesz kitéve, érdemes olyan műfüvet választani, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.

 • Mennyi garanciát vállalnak a műfű színtartósságára?

  A gyártó 7 év UV-állósági garanciát vállal a műfüvekre, amely azt jelenti, hogy ez idő alatt a magas UV-szűrőnek köszönhetően a műfű garantáltan nem fog veszíteni a színéből. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi ideig lesz csak szép a műfüves terület, ugyanis a műfű élettartama ennek két- vagy akár háromszorosa is lehet.

 • Cigicsikk vagy grillező parazsa árt a műfűnek?

  A grillező közvetlenül műfű mellé helyezését nem javasoljuk. Bár kigyulladni nem tud, de azon a ponton, ahol ráesik az izzó parázs vagy a cigicsikk, megolvadhat a műfű felülete.

 • Gyúlékony a műfű?

  A műfű nem tud lángra kapni, csak megolvadni.

 • Okozhat allergiát a műfű?

  Nem, a műfű teljesen allergénmentes megoldás a különböző területek füvesítésére.

 • Mennyi idő után érdemes lecserélni a műfüvet?

  A Nyugat-Európai trendeket nézve átlagosan 15 évente érdemes lecserélni a műfüvet.

 • Vannak-e mérgező anyagok a műfűben?

  A műfű egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaz.

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.

műfű minta rendelés arany háttér

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.